Diabeet Voet
Veilige voetzorg bij risicopatiënten!
Diabetisch patiënten horen bij een risicogroep en hebben er baat bij hun voeten regelmatig te laten screenen om ernstige complicaties te voorkomen.
De voeten van diabetespatiënten hebben extra zorg nodig. Regelmatige controle en behandeling door een speciaal opgeleide Gespecialiseerde Voetverzorgster kunnen ernstige problemen voorkomen. Het doel van professionele voetzorg is de voetproblemen als gevolg van diabetes in een vroeg stadium op te sporen, infectie, immobiliteit en amputaties te voorkomen.
​

Waarom?
Neuropatie:
​
De patiënt kan het oppervlakkig gevoel in de voeten verliezen.
​
Angiopathie:
​
De patiënt kan een verminderde doorbloeding hebben in de onderste ledematen.
​
Limited joint mobility:
​
gewrichtsstijfheid in de voeten.
​
​
Heeft u diabetes, dan kunt u zelf het volgende doen :
Controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadiging en ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen.
Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een speciaal opgeleide diabetesvoetverzorgster?
Als u diabetes heeft, is het raadzaam om op regelmatige basis (om de 5 a 6 weken) naar een gespecialiseerde voetverzorgster te gaan. Ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de gespecialiseerde voetverzorgster. Naast de voetbehandeling, geeft de gespecialiseerde voetverzorgster adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de gespecialiseerde voetverzorgster vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podoloog.